Pensjonistuniversitetet Stavanger

Kunnskap kjenner ingen alder

Den digitale revolusjonen, hva den gjør med oss

Onsdag 15. februar kl. 11.00 kommer Vitenskapsjournalist Bjørn Vassnes og foreleser om: Den digitale revolusjonen, hva den gjør med oss

Bjørn Roar Vassnes (født 16. november 1951) er en norsk forskningsjournalist, musiker og tekstforfatter.

Han har hovedfag i engelsk litteratur fra Universitetet i Tromsø. Vassnes har jobbet i NRK, hvor han var med på å starte vitenskapsmagasinet Schrödingers katt. Han har også vært ansatt ved Universitetet i Bergen, har utgitt en rekke bøker og vært fast skribent i Morgenbladet og Klassekampen. Vassnes har engasjert seg i ulike debatter om kunnskap og kultur.

Vassnes var med i folkrock-gruppa Erter, Kjøtt og Flesk på 1970-tallet sammen med blant andre Turid Pedersen. De to startet bandet Nøkken sammen i 1979, og utgjør fortsatt kjernen i gruppa. Vassnes spiller gitar og skriver de fleste av Nøkkens tekster. Idag er han arrangør og musiker i verdensmusikkgruppa Vindrosa, som debuterte i 2011 med albumet Østenfor sol.

Sammen med Jens Harald Eilertsen startet Vassnes i 2007 MARG, det eneste norske allmennkulturelle tidsskriftet utenfor Oslo, og forlaget Margmedia.

I 2011 utgav han Sokrates og sjøpungen en debattbok hvor han særlig kritiserte manglende respekt for vitenskapelig allmendannelse og dårlig formidling av forskning i media og skolen.

I 2013 utgav han en debattbok om samtidskunst og kulturpolitikk, Det store kunstranet, hvor han kritisterte moderne kunstteori, som hevdet har satt både kunstnerne og publikum på sidelinjen.

I hans bok fra 2015, Homo digitalis, hevder han at teknologi gjennomsyrer det meste vi gjør og endrer vår måte å tenke på og at digital teknologien reduserer brukernes tankekapasitet. Videre argumenteres det for at barn visstnok blir asosiale, følelsesmessig avstumpet og dumme av skjermbruk, enten det er TV, nettbrett eller datamaskin.

I 2010 fikk han Fritt Ords honnør. I 2011 fikk han journalistprisen Gullpennen.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rn_Vassnes