Program 2025

Publisert av Tor Jacob Lorentzen-Styr den 23.12.24. Oppdatert 30.12.24.

Onsdag 15. januar

Pasientsikkerhet - lege og spesialist i samfunnsmedisin Geir Sverre Braut

 

Geir Sverre Braut er lege og spesialist i samfunnsmedisin. Seniorrådgiver SUS og professor HVL. Har tidligere vært assisterende  direktør i Statens helsetilsyn og fylkeslege i Rogaland.

(Foto: S.G.Lunde, SUS).

Onsdag 12. februar

Geopolitikk og krigen i Ukraina - Olav Berstad

 

Foredraget tar utgangspunkt i forhold rundt Ukraina, landet, folket og krigen. Berstad vil særlig snakke om noen bakenforliggende årsaker til krigen. Så som Putins forestilling om et truende Vesten og om en rask og strålende militær aksjon i Ukraina. Og om Russlands problem med å være imperium, den demografiske nedgangen, framtidig tap av status som fossil energi-makt, og de utfordringer som Kina representerer. Han vil også komme inn på Norges forhold til Ukraina og Russland gjennom historien. 

Olav Berstad er en tidligere norsk diplomat og var tilknyttet utenrikstjenesten fra 1980-2023. Han har vært Norges ambassadør i en rekke Østeuropeiske land, som Ukraina, Aserbajdsjan og Ungarn. Han er oppvokst på Sandnes, utdannet cand.mag. og snakker flytende russisk. Berstad har bred erfaring i internasjonale spørsmål innen områder som forsvar, konflikthåndtering, atomsikkerhet og miljø. Han har blant annet vært sentral i forvaltning av Barents-samarbeidet.

Onsdag 26. februar

KI/AI Kunstig intelligens - førsteamanuensis UiS Álvaro Fernández Quílez

KI har blitt en del av virkeligheten til de fleste, med utviklinger som ChatGPT og Microsoft Copilot. Det er også vanlig å lese nyheter om KI som kan oppdage kreft med mer presisjon enn mennesker. På toppen av det, ble 2024 Nobelprisen i fysikk gitt til Geoffrey Hinton, en av KI’s «gudfedre». Det virker som om KI vil være rundt oss en stund – men hva er egentlig KI? Hvordan fungerer KI, og hvorda kan KI lære seg språk som et menneske, eller oppdage kreft i medisinske bilder? Er vi klare for KI, og er KI-utviklingene pålitelige og sikre nok? I dette foredraget skal vi finne svar på disse spørsmålene og prøve å demystifisere KI.

Álvaro Fernández Quílez er førsteamanuensis i kunstig intelligens ved UiS.  Han er også leder av Stavanger AI Laboratory, UiS’ knutepunkt for forskning, læring og innovasjon innen KI.  Han har bakgrunn i telekommunikasjon og biomedisinsk ingeniørvitenskap. Hans forskningsinteresser inkluderer anvendt KI i medisin, KI-menneske-samarbeid og «trustworthy» KI.

 

Årsmøte 2025 26. februar - etter foredraget (kun for medlemmene) 

Onsdag 19. mars

Til ungdommen – Musisk mobilisering etter 22. juli - professor Jon-Roar Bjørkvold

 Jon-Roar Bjørkvold er en norsk musikkforsker og forfatter. Bjørkvold ble i 1970 ansatt som universitetslektor ved instituttvfor musikkvitenskap ved UiO, hvor han underviste i satslære og harmonilære.vI 1981 ble han dr. philos. med avhandlingen “Den songane barnesangen - vårt musikalske morsmål” (utgitt 1985).vBjørkvold arbeidet som professor i musikkvitenskap fra 1982 til 2005. 

Bjørkvolds forskning og forfatterskap handler om musikkens potensial til å kommunisere, påvirke, uttrykke følelser ogvbinde mennesker sammen. Hans vektlegging av hvordan det musikalske spiller en viktig rolle i personlig os sosial utvikling gjennomhele livet, har hatt stor innvirkning på pedagogisk tenkning og norsk kulturdebatt.

Onsdag 23. april

Naturens Spiskammer - sosiolog Kristine Enger

Kristine Enger er sosiolog og nyttevekstkyndig, bosatt i Randaberg. Gjennom sitt enkeltpersonforetak Sankeliv, arrangerer hun guidede plantevandringer, skogbadingsturer og holder kurs og foredrag om sanking av ville vekster og om folkemedisin.

 Kristine inspirerer oss til å sanke i naturen hele året, gjennom sin Instagramkonto https://www.instagram.com/sankeliv/.

 Kristine har også flere digitale ressurser for sankere, og hennes mini e-bok “Søtt med ville smaker” kan gratis lastes ned her: https://sankeliv.mykajabi.com/e_bok_sott_ville_smaker_kort

 

Onsdag 21.mai

Demens og hjerne-aldring: Forebygging og behandling” - psykiater Dag Årsland

Aldersrelaterte hjernesykdommer har stor betydning for pasienter, deres pårørende og samfunnet. Ny forskning har vist at opp til 40% av risiko for demens skyldes potensielt modifiserbare tilstander. I foredraget  drøftes muligheter for forebygging, samt nye metoder for diagnostikk og behandling. Pågående forskning gjennomgåes og mulige framtidsscenarioer vil bli presentert.

Dag Årsland - Psykiater, forskningsleder Senter for eldremeidin og samhold (SESAM). SUS; Professor, Director of Centre for Healthy Brain Aging, Instituteof Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King´s College London.

Onsdag 11. juni Sommertur.

Programmet er ikke klart.